بانک و مسکن| این بار سراغ یکی از اعضای شورای شهر تهران می رویم. این هفته می خواهیم درباره بانک مسکن با فردی گفتگو کنیم که سابقه عضویت در شورای شهر، استانداری و خیلی سمت های دیگر را در کارنامه اش دارد. او در گفتگوی خود با ما طوری صحبت میکند که نشاندهنده تسلط او برای بانک مسکن است. از جزئیات تسهیلات بانک خبر دارد و گاهی به ما برخی جزئیات را یادآوری هم می کند. حاصل گفتگوی ما با اسماعیل دوستی را بخوانید.
اسماعیل دوستی در ابتدای گفتگوی خود با ما به نکته مهمی در بازار مسکن اشاره می کند. این عضو شورای شهر به سال های گذشته نقب می زند. به سال های میانی دهه هشتاد که تهیه وخرید مسکن برای جوانان کار فوق العاده دشواری بود. او می گوید: «در عین حال که قیمت مسکن در برههای از زمان به صورت غیرمنتظره افزایش یافت، اما مدتها میزان تسهیلات مسکن ثابت ماند و قدرت خرید مردم به میزان قابل توجهی کاهش یافت.»
موفقیت بانک مسکن به واسطه ایدههای جدید و به روز
این کارشناس بانکی، خلق ایدههای جدید را عامل موفقیت بانک مسکن میداند و معتقد است: «یکی از این ایدهها در حوزه پرداخت انواع تسهیلات مسکن بوده است.» دوستی با تاکید بر اینکه بانک مسکن نخستین بانک تخصصی در حوزه مسکن و ساختمان است گفت: «خلق ایدههای جدید بانک مسکن عامل موفقیت این بانک بود که یکی از این ایدهها در حوزه پرداخت انواع تسهیلات مسکن بوده است که خوشبختانه در دولت یازدهم سقف تسهیلات مسکن در قالب روشهای مختلف افزایش یافت.»
صندوق پسانداز مسکن؛ موفقیت اخیر بانک مسکن
دوستی به صندوق محبوب پس انداز مسکن اشاره می کند و می گوید: «یکی از روشهای موفق بانک مسکن، پرداخت تسهیلات از طریق تاسیس صندوق پسانداز مسکن یکم بود که از خردادماه 94 سپردهگذاری نزد این صندوق آغاز شد.» او توضیح بیشتری می دهد: «سیاست اصلی بانک مسکن با تاسیس صندوق پسانداز مسکن یکم تقویت رژیم پسانداز خانوار بود که خانوادهها با سپردهگذاری میتوانند تسهیلات لازم را دریافت کنند و این مهمترین هدف این صندوق بود.» این کارشناس بانکی با یادآوری سال های گذشته می گوید: «سقف تسهیلات مسکن در دولت دهم بدون توجه به موقعیت جغرافیایی برای سراسر کشور 18 میلیون تومان بود. این تسهیلات برای پایتخت در قالب صندوق پسانداز یکم 80 میلیون تومان، برای شهرهای بالای 200 هزار نفر60 میلیون تومان و برای شهرهای کمتر از 200 هزار از نفر جمعیت40 میلیون تومان است.» او گویا در جریان ریز امور هم هست: «در حال حاضر متقاضی تهرانی خرید مسکن می تواند با سپرده گذاری مبلغ ۴۰ میلیون تومان به مدت یک سال در بانک مسکن، ۸۰ میلیون تومان وام دریافت کند. ضمن اینکه مبلغ سپرده اولیه نیز به وی مسترد می شود که مجموعا متقاضی می تواند ۱۲۰ میلیون تومان دریافت کند. اگر به این مبلغ ۱۰ میلیون تومان وام جعاله تعمیرات مسکن افزوده شود، نهایتا ۱۳۰ میلیون تومان در دستان متقاضی خرید مسکن است.» دوستی اینگونه ادامه میدهد: «این تسهیلات برای شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت و همچنین مراکز استان ها، ۶۰ میلیون تومان برای فرد متقاضی و ۱۲۰ میلیون تومان برای زوجینی است که هر دو حساب صندوق مسکن یکم افتتاح کرده باشند. مبلغ وام جعاله در این شهرها نیز مانند تهران، ۱۰ میلیون تومان است. نرخ سود متقاضیان خرید در این شهرها همانند متقاضیان تهرانی ۹ و نیم درصد است.»
دوستی توضیحات مفصلی درباره تسهیلات خرید مسکن بدون سپرده به ما می دهد؛ گویی ما خودمان از همکاران بانک مسکن نیستیم و باید مطلع شویم! او وام خرید مسکن از محل اوراق تسهیلات مسکن را روش دیگر خرید مسکن عنوان کره و توضیح می دهد: «یکی دیگر از روش های خرید مسکن برای افرادی که نمی خواهند از سیستم پس انداز استفاده کنند، خرید اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن است که هم از طریق شعب بانک مسکن و هم از طریق فرابورس قابل خریداری هستند. سقف این تسهیلات در تهران ۶۰ میلیون تومان است که با احتساب ۱۰ میلیون تومان وام جعاله، به ۷۰ میلیون تومان می رسد.»